Într-una din cartile lui ‘’Karen Salmonsohn’’, se găsea o anecdotă despre frica de necunoscut, care suna cam așa:
„A fost odată un criminal care comisese o crimă. (Pentru că ce să vezi, asta fac criminalii!) Într-un final, a fost adus în fața regelui pentru a fi pedepsit. Acesta îi spuse că poate alege una dintre cele două pedepse: Ar putea fi spânzurat, sau ar putea alege ce se afla în spatele unei mari uși de fier, neagră și înspăimântătoare. Criminalul a ales fără ezitare ștreangul. Dar în timp ce era pregătit pentru spânzurătoare, se întoarce către rege și îl întreabă: Totuși, de curiozitate, ce se află în spatele ușii? Regele a început să râdă și spuse: E chiar amuzant, ofer tuturor aceleași opțiuni și aproape fiecare alege ștreangul.
Deci, spune-mi? spuse criminalul. Nu voi spune nimănui, evident!
Regele a făcut o pauză și apoi a răspuns: „Libertatea, dar se pare că majoritatea oamenilor se tem atât de tare de necunoscut, încât aleg instantaneu ștreangul”.”
Dar ce te faci atunci când ușa se deschide și după ea nu e libertatea, ci o pandemie? Și frica ta nu e doar a ta, ci o imparți cu aproape toata populația globului. Dacă ar fi ca în „Alice în Țara Minunilor” sau „Vrăjitorul din Oz” ai ști măcar că dacă treci de „ușa aceea”, te mai poți întoarce acasă. Doar așa ne spune povestea! Cel mai probabil asta e povestea majorității, certitudinea că va fi bine. Dar pentru aproximativ 284 de milioane de oameni care suferă de tulburări anxioase, nu este așa. O persoană anxioasă va rămâne blocată lângă ușă, oscilând între disperare si epuizare.
Cum recunoaștem semnele și simptomele unei tulburări anxioase?
- Îngrijorare excesivă manifestată aproape zilnic și care să dureze de cel puțin 6 luni. În general este severă și intruzivă, perturbând activitățile zilnice.
- Agitație caracterizată prin ritm cardiac crescut, transpirație, tremurat.
- Neliniște prezentă în special la copii și adolescenți ce manifestă nevoia impetuoasă de a se mișca permanent.
- Oboseala ar putea fi un simptom al tulburării anxioase dacă este însoțită de îngrijorare excesivă.
- Dificultăți de concentare raportate atât de copii, cât și de adulții ce prezintă anxietate.
- Iritabilitate prezentă la aproximativ 90% dintre persoanele care se confruntă cu această problemă
- Perturbări ale somnului. Trezirea în timpul nopții și imposibilitatea de a adormi sunt 2 dintre comune semne
- Izolarea manifestată de teama de situațiile sociale și evitarea lor.
- Frici iraționale ce perturbă desfășurarea activităților zilnice
Anxietatea este epuizantă. Ne poate răpi starea de bine și intervine în toate rolurile pe care le deținem, afectându-i astfel și pe cei apropiați nouă. Dacă te confrunți cu unul dintre simptomele menționate mai sus și te simți copleșit, cere sfatul unui specialist! Uneori avem nevoie sa ne deschidă altcineva „Ușa”.
Foto: Thomas Wolter
Minunat articol.|